Totul despre casele din CLT

Totul despre casele din CLT

CLT sau Cross-Laminated Timber a devenit în ultimii ani materialul preferat al Europei când vine vorba despre construcții sustenabile, performante din punct de vedere energetic și benefice pentru sănătate. Deși din punct de vedere tehnic vorbim despre lemn, CLT-ul potențează prin excelență calitățile sale și, în același timp, protejează natura și sănătatea celor care aleg să îl folosească.


Placa CLT cu 3 straturi. Sursa: www.wikipedia.com

Ce este, de fapt, CLT?

CLT-ul este un panou format din starturi paralele și perpedinculare de cherestea. Spre deosebire de materialele lemnoase obișnuite, acesta oferă (prin suprapunerea încrucișată a plăcilor) o rigiditate structurală avansată, stabilitate, rezistență la foc și izolare fonică si termică.

Procesul de lipire apelează în mod exclusiv la adezivi fără formaldehidă iar împreunarea finală a plăcilor se realizează cu ajutorul unei prese hidraulice sau al unui sistem în vid.

Acest produs și-a câștigat popularitatea globală în ultimii 10 ani datorită calităților tehnologice excepționale, ducând construcțiile pe bază de lemn la un nou nivel - și la propriu și la figurat.


Interior CLT. Sursa: Medium.com

Unde și când a apărut CLT?

CLT și-a făcut apariția în Europa, la începutul anilor 90’, fiind folosit în construcții pe teritoriul Austriei și al Germaniei. Această inițiativă a fost urmată la scurt timp de un proiect extensiv de cercetare concentrat pe proprietățile noului material. Astfel, CLT și-a luat avânt, ajungând unul dintre cele mai apreciate materiale de construcție ale erei moderne.


Casa din CLT. Sursa: www.nidum.ro

Pentru ce proiecte este potrivit CLT?

Aici putem spune cu certitudine că CLT-ul este pe cât de rezistent pe atât de versatil în formele de utilizare. De la structuri rezidențiale cu regim mic de înalțime până la structuri de zeci de etaje care se pierd în nori, acest material a revoluționat peisajul architectural al lumii. Pe bună dreptate, i s-a atribuit titulatura de “materialul viitorului în construcții”.

Dorința (care treptat s-a tranformat în nevoie) de a elimina emisiile mari de dioxid de carbon generate de construcțiile „clasice”, au pus în lumina reflectoarelor CLT-ul. Și bine a făcut. Pentru că odată cu grijă pentru mediu, a venit și valul de descoperiri în ceea ce privește potențialul nevalorificat al acestui tip de material. Cross-Laminated Timber este superior din punct de vedere ecologic betonului și cărămizii. Mai mult, in cazul CLT, emisiile de CO2 sunt inexistente. Degradarea naturală a copacilor elimină în atmosferă CO2, dar când este folosit în construcții, lemnul încapsulează dioxidul de carbon absorbit de copaci in timpul vieții și nu îi permite să revină în atmosferă.


Cea mai inalta cladire din CLT, 18 etaje – Brumunddal, Norvegia. Sursa: www.cnn.com

De ce este CLT ideal pentru casa ta?

Avantajele CLT-ului sunt numeroase și deloc neglijabile în momentul în care te hotărăști să îți construiești un spațiu pe care să îl poți numi “acasă” pentru tot restul vieții:

Construcție, siguranță și confort

  • CLT-ul este mai rezistent la foc decât oțelul utilizat în construcții, în sistemele echivalente. Când este supus focului, stratul său exterior se transformă în cărbune care ține focul la distanță până la 120 de minute, oferind timp de intervenție pentru stingerea lui. Oțelul supus temperaturilor ridicate își pierde rezistența în timp scurt și conduce la pierderea stabilității sau chiar la prăbușirea clădirii.
  • CLT-ul este stabil din punct de vedere fizico-chimic și proprietățile sale mecanice sunt mai puțin variabile decât ale altor materiale
  • Panourile sunt realizate din straturi successive de cherestea, poziționate în direcții perpendiculare, ceea ce le face mai puțin susceptibile la deformări sub efectul umezelii.
  • Panourile de CLT care au ferestre sau uși pot fi personalizate după dorințele clientului sau proiectantului.
  • Casele din CLT se construiesc rapid (structura unei case din CLT de aproximativ 240 mp, este montată în 5 zile)
  • Are o capacitate de izolare termică foarte bună

Protejarea mediului

  • Este o opțiune “green”, sănătoasă atât pentru membrii familiei tale cât și prietenoasă pentru mediu.
  • Pereții, podelele și acoperișurile construite din CLT sunt prefabricate și asamblate la fața locului, ceea ce reduce cantitatea de deșeuri și transporturi necesare construcției.
  • Prefabricarea CLT face, de asemenea, procesul de construcție mai puțin poluant, deoarece se reduc considerabil atât praful cât și zgomotul.
  • Cantitatea de energie necesară pentru fabricarea CLT este jumătate din cea utilizată pentru producerea betonului și reprezintă doar 1% din cea necesară pentru producerea oțelului.

Costuri

  • Cantitatea redusă de energie necesară pe tot parcursul procesului de fabricație și construcție reduce costurile globale.
  • Posibilitatea de a calcula cu exactitate cantitatea necesară de CLT pentru o casă și de a planifica din start întregul proces reduce costul final al construcției.


Constructie CLT, Londra, Anglia. Sursa: www.strongtie.co.uk/

De unde incep dacă vreau o casă din CLT?

Datorită panourilor prefabricate, o casă din CLT este asemanatoare unui imens puzzle 3D. Un puzzle care oferă “arhitectului” din tine libertatea de a-și construi și finisa casa online, folosind configuratorul Nidum.

Pe măsură ce configurezi casa, vei vedea prețurile actualizate în timp real, în funcție de modelul casei alese de tine, materiale, eficiență energetică și dotări tehnice.

Dacă ești pregătit pentru o casă de poveste, dintr-un material care oferă confort și sănătate întregii familii, hai să o construim împreună. Va fi exact așa cum o visezi.