CLT: un întreg univers într-o casă

CLT: un întreg univers într-o casă

Cele 3 C-uri: Construcție, Consum, Costuri

O casă din CLT (Cross Laminted Timber) este sinonimă cu eficiență, durabilitate și calitate, acesta fiind considerat unul dintre cele mai performante materiale de construcție ale zilelor noastre.

Din punct de vedere al personalizării construcției, CLT-ul depășește limitele impuse de materiale tradiționale precum betonul sau cheresteaua; iar performanța energetică superioară, protejarea mediului și ocrotirea sănătății tale promit un confort funcțional-emoțional de neegalat.

În continuare vom detalia aspectele funcționale ale acestui material; aspecte cărora trebuie să le acorzi o atenție sporită atunci când construiești casa ta de vis din CLT.

Casa din CLT. Sursa: nidum.ro

Construcție

Când vorbim despre construcția cu CLT, primul avantaj care trebuie luat în considerare este că oferă o rezistență mecanică și o flexibilitate structurală pe care alte forme de lemn nu o pot atinge.

Panourile CLT sunt formate din straturi multiple de cherestea, dispuse alternativ pe verticală, cu sensul de orientare al fibrei de lemn perpendicular unul față de celălalt, lipite între ele cu adezivi speciali cu ajutorul unei prese hidraulice sau al unui sistem în vid. Astfel, masivitatea produsului final garantează proprietăți mecanice mai puțin variabile și acea robustitate atât de apreciată de către ingineri constructori și arhitecți, mai ales în ceea ce privește rezistența la forțele seismice și incendiu.

Construcțiile din CLT permit o izolare termică superioară fața de construcțiile din beton și cărămidă făcând posibilă minimizarea punților termice specifice construcțiilor de acest tip.

În plus, panourile CLT sunt tăiate în fabrică la forma și dimensiunea corectă, folosind un sistem computerizat de mare precizie, posibilitatea apariției defectelor fiind practic nulă.

Panourile care au ferestre sau uși sunt personalizate cu ușurință. De asemenea, elementele de construcție au golurile pentru instalații decupate din fabrică, ceea ce permite o asamblare rapidă și precisă, fără intervenții ulterioare. De la pereți, la scări, planșee și acoperiș, toate vor veni pe șantier gata de montat.

O altă caracteristică notabilă a acestui material este că îți permite să “te joci” cu forme foarte complexe și îți oferă mult spațiu de desfășurare în ceea ce privește design-ul. Acest fapt este posibil pentru că se lucrează preponderent cu structuri de tip carcasă, care devin practic niște “cutii” foarte rezistente, de diverse forme și dimensiuni.

Și dacă tot suntem la capitolul design, este de reținut că CLT-ul venit direct din fabrică poate fi lăsat aparent (adică nu trebuie acoperit cu alte materiale sau sisteme de finisaj) având un aspect plăcut din punct de vedere vizual: o textură de lemn cu suprafața netedă.

O întrebare des întâlnită legată de CLT adresează proprietățile sale ignifuge. Pe scurt, da, CLT-ul este rezistent la foc. Când este supus arderii, stratul său exterior se transformă în cărbune, care poate ține focul la distanță până la 120 de minute, oferind timp de intervenție pentru salvarea persoanelor, a bunurilor și stingerea incendiului. Oțelul, în schimb, își pierde rezistența mecanică într-un timp mult mai rapid, ceea ce duce la prăbușirea clădirii.

Un alt criteriu important de selecție al materialului este durata construcției iar CLT-ul este din nou câștigător. Panourile fiind prefabricate și doar instalate la fața locului, timpul de ridicare al casei este minim. Spre exemplu, o casă din CLT de 240 mp este ridicată în aproximativ 5 zile. Da, pe bune.


Casa din CLT, Romania. © TECTO Arhitectura

Consum & Costuri

După cum am menționat deja, o casă din CLT are o performanță energetică ridicată datorită proprietăților materialului și avantajelor constructive ale sistemului de montaj. Suplimentar, acestea permit obținerea cu ușurință a unei etanșeități sporite, prin comparație cu construcțiile din alte materiale, ceea ce are un impact semnificativ în atingerea unei performanțe energetice superioare în exploatare. Toate acestea au drept consecință scăderea costurilor de întreținere în timpul utilizării.

În cazul construcției unei case de CLT este necesară o cantitate mai mare de lemn decât în cazul construcțiilor tradiționale, datorită utilizării panourilor masive. De asemenea, procesul tehnologic avansat necesar fabricării plăcilor vine și el cu o serie de costuri adiacente, deși cantitatea de energie necesară acestui proces este mult mai mică decât în cazul betonului sau oțelului, amprenta de carbon fiind redusă și construcția având o valoare ecologică sporită.


Interior casa din CLT, Romania © TECTO Arhitectura

Pe de altă parte, să nu uităm că toate aceste costuri sunt previzibile. Posibilitatea de a calcula cu exactitate cantitatea necesară de CLT pentru o casă și libertatea de a planifica întregul proces iți oferă control financiar și reduce costul final al construcției.

În concluzie, deși costurile globale ale unei case din panouri CLT sunt inevitabil ceva mai mari decât ale altor tipuri de construcții de lemn, acestea sunt echilibrate, în timp, de costurile de operare și întreținere mai mici, plus confort termic superior și asigurarea unui mediu de viață sănătos și confortabil.

CLT este, în definitiv, cel mai performant material pe care îl poți alege acum, pentru casa ta. Este justificabilă diferența de preț.


Cladire Romania cu panouri CLT taiate din fabrica cu goluri jucate. © TECTO Arhitectura

O alternativă mai economică pentru o locuință de lemn este Timber Frame (cu link către articol timber frame), recomandat doar daca iți dorești o locuință cu regim mic de înălțime.

Daca vrei să vezi exact cât ar costa casa ta din CLT sau Timber frame, poți consulta configuratorul online de case, Nidum.

Pe măsură ce iți configurezi casa, vei vedea prețurile actualizate în timp real, în funcție de modelul casei alese de tine, materiale, eficiență energetică și dotări tehnice.