Ce este Timber frame și de ce ne place?

Ce este Timber frame și de ce ne place?

Au o estetică impecabilă, sunt versatile, performante din punct de vedere energetic, eficiente financiar și, nu în ultimul rând, foarte rezistente. Este vorba despre casele cu Timber frame (structura din lemn).

Te invităm să explorezi acest tip de construcție, foarte popular în întreaga lume. S-ar putea să te cucerească și să îți dorești și tu o astfel de casă - despre care sigur vei avea ce povesti prietenilor.


Ce trebuie să știi despre Timber frame?

Timber frame este o structură din panouri de lemn cu montanți, tălpi și traverse asamblate în rame. Pereții au rol structural și sunt amplasați pe contur și între camere, generând spații încăpătoare, cu suprafețe generoase de pereți pentru mobilare.

Sistemul constructiv are o mare flexibilitate în conformare, permițând obținerea unor spații personalizate în funcție de nevoile fiecărei familii. Scheletul de lemn este rezistent și versatil, putând fi combinat cu sisteme de tip cadru (stâlpi și grinzi) pentru a obține spații de tip open space adaptate unui trai modern.

Construcțiile de tip Timber frame sunt menite să reziste sute de ani. În plus, în spațiile de tip open space, cadrul Timber frame unește armonios elementele interioare și oferă o atmosferă caldă și primitoare datorată eleganței nobile a materialului lemnos. De asemenea, scheletul de cherestea poate fi completat după preferință, ceea ce garantează faptul că vei avea o casă 100% pe placul tău.


Hambar - construcție Timber frame. Sursa: www.timberhomesllc.com

Timber frame – scurtă istorie

Utilizarea lemnului în construcții a început să își piardă din popularitate la sfârșitul sec. al XIX- lea, pe măsură ce standardele industriei s-au schimbat, iar prelucrarea materialelor a devenit mecanizată.

Casele cu structură de lemn au fost redescoperite pe continentul nord american, unde materialul era abundent și nevoia de locuințe rapide extrem de ridicată. Pe măsură ce valurile de imigranți ajungeau pe coasta de est a Americii iar coasta de vest se stabiliza, a apărut nevoia de a se construi rapid, ieftin și eficient; astfel deschizându-se porțile către epoca contemporană a construcțiilor cu Timber frame.

În anii 70 au început să apară comunități mari, care văzând avantajele structurii din lemn, au dezvoltat și perfecționat tehnica de utilizare a acestuia în structuri complexe, adecvate cerințelor societății moderne. Pe termen lung au contribuit la forma actuală a Timber frameing-ului și l-au popularizat ca fiind un mod viabil și practic de a construi.


Casă construită pe structură Timber frame în Anglia. Sursa: www.homebuilding.co.uk

Cum se construiește Timber frame-ul?

Convențional, o structură din lemn (Timber frame) este formată din rame din elemente de lemn, rigidizat cu plăci de OSB sau placaj, ceea ce conferă o rezistență mecanică sporită. Panoul este completat cu izolație și sisteme de etanșare la vapori, umiditate exterioră și infiltrații de aer. Ulterior, el este finisat către exterior și interior cu sisteme diverse de finisaj.

În ceea ce privește construcția, cadrul de lemn funcționează cel mai bine cu volumetrii de formă simplă și își atinge potențialul maxim atunci când este combinat cu placări ușoare de perete cum ar fi cheresteaua sau plăcile din diverse materiale. Acest lucru reduce lățimea pereților cu până la 150 mm, ceea ce în final, mărește surprinzător de mult suprafața utilă din interiorul casei. De obicei casele cu structură Timber frame sunt construite în fabrică, pentru ca mai apoi să fie rapid asamblate la fața locului. Astfel, se menține un control strict al calității: toate specificațiile materialelor sunt corecte și există un grad ridicat de precizie.


Structură casă Timber frame ridicată rapid și eficient. Sursa: www.timberhomeliving.com

Numeroasele avantaje ale Timber frame

Când construiești cu Timber frame folosești una dintre cele mai avansate tehnologii ale seco-lului al XXI-lea. Aceasta asigură un produs de calitate ireproșabilă, reduce costurile generale și scurtează timpul necesar construcției. Peste 70% din populația lumii locuiește în case cu structură din lemn (SUA, Canada, Scandinavia, Europa, Australia, Japonia și lista poate continua).

În România, structurile de tip Timber frame câștigă din ce în ce mai mult teren, deoarece dezvoltatorii, constructorii și arhitecții îi recunosc și îi promovează avantajele:

Construcție, siguranță și confort

  • Timpul scurt necesar construcției și instalare ușoară la fața locului
  • Fabricarea în afara locației, ceea ce înseamnă că Timber frame-ul este realizat într-un mediu 100% controlat.
  • Construcția și asamblarea nu este dependentă de vreme
  • Calitatea produselor finite este asigurată și verificată din fabrică
  • Materiale durabile și siguranță seismică
  • Certificarea lanțului de producție

Protejarea mediului și sănătatea ta

  • Taiere minimă de gips-carton - ceea ce reduce semnificativ cantitatea de deșeuri
  • Lemnul este materialul de construcții cu cea mai scăzută amprentă de carbon

Costuri

  • Costuri generale reduse ale casei
  • Eficientizarea consumului de lemn
  • Cheltuieli mai mici atât pe termen scurt cât și pe termen lung
  • Structură ușoara – ceea ce reduce costurile fundației

Așa va arăta procesul de construcție al casei tale, dacă alegi Timber frame: curat, precis și modern!


Cum eficientizăm costurile?

Structura, lucrările de proiectare adiacente, livrarea și asamblarea la fața locului sunt cotate la pachet (folosind configuratorul online Nidum) oferind control, siguranță și o imagine clară asupra bugetului final.

În ceea ce privește costul, sistemele cu panou deschis rămân cel mai ieftin de produs momentan. Totuși, pe măsură ce crește cererea pentru valori mai mici ale U (coeficientul de transfer termic) și niveluri de etanșeitate mai bune, diferența de cost nu mai este una semnificativă, datorită straturilor și sistemelor de etanșare folosite în placarea cadrelor de lemn (placa de OSB pe fețele interioare și exterioare, termoizolație în interior plus strat de termosistem pe exterior, benzi și accesorii de sigilare).

SIP-urile (structural insulated panels) și opțiunile cu panou închis costă cu aproximativ 10-15% mai mult dar oferă o rezistență mecanică mai ridicată și un coeficient de transfer termic mai mic – adică izolează mult mai bine.

Costul construcțiilor din beton crește și scade în funcție de piață – în schimb, prețul ramelor Timber frame variază mult mai puțin, oferind din nou un plus de siguranță.


Casă construită pe structură Timber frame, Germania. Sursa: www.homebuilding.co.uk

Bine de știut

  • Orice încăpere sub nivelul solului trebuie construită din beton. Etajele supraterane pot fi construite folosind structuri Timber frame.
  • Construcția inferioară și fundația realizate la dimensiunile și rezistența corecte sunt esențiale pentru a ne asigura că atunci când cadrul de lemn ajunge la fața locului, acesta se potrivește perfect.

Detaliile de execuție, de proiectare și de montaj sunt foarte importante pentru a evita posibilele probleme ale lemnului, cum ar fi riscul de putrezire, afectarea suprafețelor de carii, ciuperci, insecte dăunătoare etc. De aceea, alegerea unui parteneriat cu echipa de profesioniști Nidum te scapă de aceste griji și iți oferă o casa sigură, rezistentă în timp și impecabil construită și finisată.